E-mail fra Dennis

03-04-2000 Isla Grande, Panama

Hejsa igen!  

Efter godt en måned hjemme i Danmark er det nu dejligt at komme ud på søen igen. Selvom det var en virkelig dejlig tid jeg havde derhjemme. Det var dejligt at gense kæreste, venner og familie - der var dog flere jeg ikke nåede at få hilst på - men det når jeg nok en anden gang.

Jeg kan godt fortælle jer at der er herligt på de Hollandske antiller, Bonaire, Curacau og Aruba. Desværre nåede vi aldrig tilbage til Bonaire, da vind og sø var lige imod og det blæste temmelig meget. Men så udforskede vi Curacau lidt mere, og det var der vist ingen der fortrød. Det eneste vi havde at udsætte på øerne var, at der var ufattelig mange turister. Store krydstogtskibe som lagde til om morgenen og satte et par tusinde gæster af og så afsted igen om aftenen. Så det krævede at vi sejlede lidt væk fra de største byer - men så var her også ufattelig fedt. Rent dykkermæssigt er det noget af det fedeste jeg har oplevet. Sigten var kanon god, og koralrevet lå ikke længere væk fra øerne end vi kunne svømme der ud eller tage dinghien, hvis vi var dovne.

På Curacau var revet en enorm stejl skrænt som faldt fra 5 meter til omkring 40 meter inden for meget få meter - det mindede mest af alt om en mur beklædt med koral formationer. På Curacau så vi en stor Grøn Muræne, med et hoved på størrelse med en fodbold og en krop på en lille halvanden meters penge! Ligeledes så vi legustere på størrelser så man blev helt bange for dem - legustere er hummere uden klør!

Sjældent har jeg set så mange fisk som var tilfældet på både Curacau og Aruba. På Aruba var vandet nærmest helt tykt af fisk i alle afskygninger. Når man tog et svømmetag var det lige før man skovlede fiskene til side - det var helt vanvittig. Vi havde på Aruba forhørt os om diverse vrag, og fik at vide at Caribiens største vrag lå på Aruba, lidt nord for hovedstaden, Oranjestad. Så det måtte vi jo hellere få kigget på!!

Vi udklarerede inden afsejling fra Oranjestad, for at undgå at skulle tilbage bare for at udklarere med myndighederne. Kl. ca. 17.00 havde vi fundet vraget og til alt held var der 3 bøjer som man kunne fortøje båden til. Godt nok lå der en mindre motorbåd ved den ene, men vi tog da bare en af de andre bøjer og så snart båden var forsvarlig fortøjret røg første hold dykkere i vandet. Det var det sejeste vrag jeg til dato har set - det var et kæmpe tysk fragtskib på 120 meter som lå mere eller mindre entakt på bagbord side med dens store anker smidt. På dækket stod stadig de store tovværks- og ankerspil. Med dykkergrej på kunne man gå på opdagelse i vraget - så med dykkerlygte trængte Rene og jeg langt ind i vraget. Vi var både en tur i fragtrummet, motorrummet og diverse kamre!! - men vi skulle være meget påpasselige med ikke at få nogle slanger, på dykkerudstyret, skåret over af det rusne metal, vraget var bygget op af. Det var ubeskrivelig at ligge ved stævnen og se ned langs vraget som var omgivet af 1000 vis af fisk - vandet var krystal klart og solens stråler varmede selv nede på de 15 meter.

Den fredfyldte stilhed varede lige til næste morgen hvor vraget åbenbart var øens største turist attraktion og allerede ved 9 tiden om morgenen var den første "glass-botton"-boat med amerikanske turister ankommet. Inden kl 10 var der ikke mindre end 7 turistbåde rundt om os og vraget (..nok mest omkring vraget!)

Der sad vi så midt i vores morgenmad som virkelig skulle nydes for det var Stefans fødselsdag, så der var friskbagte pandekager på bordet. Vi kunne jo selvfølgelig ikke blive liggende fortøjret til en af bøjerne for det var selvfølgelig til turistbådene - men af en venlig charterbåd fik vi lov få en line. Så var det tid til endnu et dyk på vraget inden turen gik mod Panama.

Sejlturen til Panama gik uden nogen form for problemer, det var perfekt vejr og solen skinnede fra en skyfri himmel - så vi kunne ikke forlange mere. Det var i starten meningen at vi ville have sejlet til San Blas øerne, men undervejs fandt vi ud af at der på San Blas øerne findes malaria som er resistente overfor noget af den medicin vi har med - og vi havde slet ikke taget malaria medicinen, for gennem Panamakanalen er det ikke nødvendigt. Så vi turde ikke tage chancen, for det ville nok ikke være sagen at konstatere malaria ude midt på Stillehavet.

I stedet for blev ruten lagt forbi Isla Grande, en ø tilhørende Panama, 30 sømil nordøst for indsejlingen til kanalen. Det siger jeg jer er en rigtig bounty-ø, her er palmer, hvid sandstrand, tyrkis blåt hav, billige øl, gode dykkerforhold og glade mennesker. Så her blev vi et par dage - og slappede af på højtryk!

Da vi kastede ankeret i bugten mellem fastlandet og Isla Grande kunne vi tydeligt se ankerkæden nede på bunden - vi stod lidt og kiggede om ankeret bed sig ordentligt fast. Pludselig kommer der en mindre haj, på en god meters penge svømmende, stille og roligt - så pigerne droppede hurtigt tanken om en svømmetur. Jeg fandt hurtigt fiskegrejet og Rene hoppede i vandet til den! - desværre skræmte han den lidt væk og den bed ikke på krogen.

Vi havde set en haj - så der måtte være fisk i nærheden. Så vi satte en line på bådshagen med kadaveret af en makrel som agn. Pludselig, midt under aftensmaden, huggede det voldsomt i bådshagen - det var mørkt og vi var ikke rigtig forberedt på at skulle slå fisk ihjel. Især ikke da det viste sig at det var en kæmpe Red Snapper. Den fightede temmelig voldsomt, og vi mistede den på et tidspunkt da vores 1,5 millimeter line sprang. Gudskelov hang den stadig i vores kraftige ellastik, som vi bruger til at advare os om at der er bid.

Mens Stefan og Senne stille og roligt får kørt krabaten død hentede jeg vores ankerspils stang (det er en rustfri stålfri stang på en halv meters penge med en vægt på 2kg) Med fuld kraft blev den tunge stang svinget lige i hovedet på krabaten - det føltes som at ramme et ko-hoved. Efter en 15-20 slag var den til at snakke med! Det er den største fisk vi til dato har hevet op af vandet, 25 kg og rygsøjle som et menneske og med gebis som en haj. Selve gebisset er ved at blive gjort istand og skal hænges op nede paa båden.

Herude er alt vel - motoren ser ud til at fungere fint igen. I Panama skal vi have lavet de sidste forberedelser til at gå igennem Panamakananlen og til at krydse Stillehavet. Vi håber på at kunne gå gennem kanalen omkring midt april. Alle folk hernede er sejlere og der er en dejlig stemning sejlerne imellem. Vi lånet søkort af hinanden og kopiere på livet løs. (Det koster 3kr for en kopi af et søkort!!!)

 

Ha det godt alle sammen!

Dennis

 



More on: var and det
Page moved by FREE Go FTP